Trafikskolor i Umeå
RSS icon Home icon
 • Lastbilskörkort

  Posted on februari 19th, 2014 rnn.yqe. No comments

  Att kunna köra en lastbil jämfört med en personbil är stor skillnad och därför behövs det ett extra körkort för detta. För att få köra en tung lastbil krävs det att du har körkortsbehörighet C. C-körkort delas sedan in i 4 olika behörigheter c1, c1E, C och CE. Det som skiljer de olika körkorten åt är vikten och lastbilen du ska köra samt hur många släpvagnar lastbilen har.

  • C1 – Med detta körkort har du rätt att köra en lastbil med 7500 kilos totalvikt samt personbilar med 3500 kilos tatalvikt. Åldersgräns för detta kort är 18 år.
  •  C1E – Detta körkort har samma regler på vikt som ett C1 körkort, det som skiljer är att du med detta kort får dra en eller flera släpvagnar med en totalvikt under 1200 kilo. Åldersgräns för detta kort är 18 år.
  • C – Med detta kort får du köra lastbilar och personbilar med 3500 kilos totalvikt. Åldersgräns för detta kort är 21 år.
  • CE – Med detta kort gäller samma regler på vikt som vid ett C körkort men du får även dra en eller flera släpvagnar. Ingen övre totalvikt gäller. Åldersgräns för detta kort är 21 år.

  Bestämmelserna på att åldersgränsen är 21 år på C och CD körkort har ganska nyligen ändrats, tidigare gällde 18 år även på dessa. Vill du ha aktuella bestämmelser på körkort kan ni titta på Riksdagens bestämmelser här.

  Lastbil

  Börja jobba

  Efter du tagit ditt lastbilskort måste du besluta dig för om du vill ta anställning hos ett åkeri eller starta ett eget åkeri. Något som kan vara fördel med att ta anställning är att du då får en lastbil av åkeriet som du använder i tjänsten. Väljer du istället att starta ett eget åkeri behöver du köpa in en lastbil att jobba i. Ett tips är att kolla runt på olika sajter som säljer lastbilar för att se vilken modell och märke du ska köpa. Ett stort företag i Sverige som säljer lastbilar är DAF trucks sweden. Hos dem hittar du både nya och begagnade lastbilar av kända märken så som Volvo och Scania.

  Populärt yrke

  Många idag lockas av livet som lastbilschaufför. Det är ett ganska fritt yrke och du får inom många företag se stora delar av landet från lastbilen. Yrket har också blivit mer och mer populärt bland kvinnor och idag finns det relativt många kvinnor bakom ratten. Ett exempel ser ni på denna blogg, det är en kvinna som heter Veronika Öst Kaptens. Hon har nyligen tagit lastbilskort och arbetar idag på Arena Personal.

  Sitter du och funderar på att ta lastbilskort, har intresse för körning och motorer, tveka inte, bestäm dig för att ta Lastbilskort du med.