Trafikskolor i Umeå
RSS icon Home icon
 • Viktigt att veta om kör och ID-kort

  Posted on september 22nd, 2015 Prof. Marlee Jacobs PhD No comments

  Körkort är för de allra flesta en viktig del av vardagen, men knappast något som man tänker på speciellt ofta. I denna artikeln har vi sammanställt allt du behöver veta om körkort och dess hantering.

  Giltighet

  Körkort delas idag in i två olika grupper med varierande giltighetstid. I den ena gruppen som innehåller de grundläggande körkortstyperna, alltså AM, A1, A2, A, B eller BE så krävs det att körkortet förnyas var tionde år. Vid förnyelsen så krävs det inget annat än att än att man fyller i en blankett som man sedan skickar in till trafikverket tillsammans med en bild. Mer om bild kan du läsa nedan.Den andra gruppen är mer avancerade körkort som har högre krav. Dessa har förutom hälften så lång giltighetstid även kravet att varje förnyelse även involverar en kontroll av hälsan. För alla de som är under 45 år så räcker det med en hälsodeklaration samt ett synintyg. För de som är över 45 så krävs det istället att man skickar in ett läkarintyg.Kom ihåg att ansökan om att förnya körkortet måste skickas in i god tid innan ditt nuvarande körkort går ut så att du skall hinna få det nya i tid.

  Stulet eller borttappat

  En annan anledning till att man kan behöva ett nytt körkort är att det har blivit stulet eller borttappat. I dessa fallen så måste för det första anmäla detta till transportstyrelsen så att de kan blockera körtkortet. Man bör även anmäla detta till polisen.

  Ta bild

  Som vi nämnde tidigare så måste man med sin körkortförnyelse skicka med en bild. En möjlighet är att göra detta på något av trafikverkets förarprovskontor. Det krävs inte att man bokar tid men man måste komma i alla fall en halvtimme innan kontoret stänger då det ibland kan vara väldigt fullt. Trafikverket tar ut en avgift för denna fotograferingen som stor på deras sida.Det andra alternativet är att vända sig till någon annan som kan ta bilder till ID-kort. Fördelen med detta är att det dels kan gå lite snabbare men även att man faktiskt kan få både fysiska och digitala kopior. Dessa kan sedan användas i andra ansökningar av till exempel visum. Detta är inte något man får om man fotograferar sig på något av trafikverkets kontor.