Trafikskolor i Umeå
RSS icon Home icon
 • Olika typer av körkort

  Posted on april 12th, 2015 rnn.yqe. No comments

  Ta körkort är något som är väldigt bra att göra eftersom det på många sätt gör livet lite enklare. Som bekant finns det en rad olika typer av körkort och här nedan tänkte vi därför försöka reda ut begreppen vad gäller detta lite närmare.

  A-körkort

  A-körkort är den typ av körkort som krävs för att få köra motorcykel. Körkort med behörighet finns i ett antal olika varianter. AM, mopedkörkort, A1, körkort för lätt motorcykel, A2, tung motorcykel med en effekt på under 35 kW samt A, tung motorcykel med en effekt på över 35 kW.

  B-körkort

  Körkort med behörighet B är den vanligaste typen av körkort och den som gäller för personbil. För att kunna ta B-körkort krävs att man fyllt 18 år.

  C-körkort

  C-körkort, även kallat lastbilskort, är det körkort som krävs om man vill köra tung lastbil. För att kunna ta körkort med behörighet C krävs dels att man fyllt 21 år, dels att man sedan tidigare innehar B-körkort.

  D-körkort

  Körkort med behörighet är det körkort som krävs för att få köra buss. För att kunna ta D-körkort krävs precis som med C-körkort att man sedan tidigare har B-körkort samt att man fyllt 24 år.