Trafikskolor i Umeå
RSS icon Home icon
 • Köpa första bilen

  Posted on februari 18th, 2014 rnn.yqe. No comments

  Grattis! Du har tagit körkortet. Inge fler tester eller körlektioner. Du har en nyfunnen frihet. Och nu behöver kanske din första, egna bil. Vid det här laget kanske det inte finns så mycket pengar kvar. Ens första bil köps oftast begagnad av en privatperson. Här har du några saker som du ska tänka på innan köp.

  Köp mellan privatpersoner regleras av köplagen om man inte har ett avtal som säger annorlunda. I privatköp är det svårt att lösa tvister som uppkommer efter köp. Och som köpare har du mer ansvar än du kanske tror. Det är exempelvis upp till dig att se till att säljaren faktiskt är ägaren till bilen. Om bilen är på avbetalning för ägaren inte sälja den vidare utan långivarens godkännande. Bäst är om man ringer 0771 – 14 15 16 och begär en lista på före detta ägare och kontakta så många som möjligt och se att de betalt för bilen. Vill man kliva ur reglerna kring köplagen och komma överens om annat är det bra om man skriver ner allt som gäller. Det finns bra, standardiserade avtal som man kan göra tillägg i att ladda ner från nätet.

  Det är även din uppgift att undersöka bilen. Säljaren har ingen skyldighet att häva köpet eller ge tillbaka pengar om du hittar fel efter köpet är klart. Det finns chans till reklamation om felet är stort eller uppenbarligen dolts för köparen. Reklamationen måste ske inom skälig tid. De flesta säljer bilar i ”befintligt skick” och säljaren kanske tror att man har ryggen fri men det finns tre fall då detta är felaktigt: om bilen inte överensstämmer med beskrivning och uppgifter från säljaren, om säljaren har valt att inte upplysa köparen om något kring bilen som kunde ändra köpet eller om bilen är i sämre skick än den borde varit med tanke på pris, körda mil och andra omständigheter.

  För dem som vill vara extra försiktig kan man boka in en kontroll hos en bilbesiktning såvida säljaren går med på detta. Då kommer man få svart på vitt om något behöver åtgärdas och därmed om priset stämmer med värdet.