Trafikskolor i Umeå
RSS icon Home icon
 • Grundläggande bilvård

  Posted on april 7th, 2016 Prof. Marlee Jacobs PhD No comments

  Alla som är ny bilägare behöver ha koll på lite grundläggande bilvård så att bilen hålls i gott skick så länge som möjligt. Här kommer några tips alla bör följa:bil_313805915

  Rutorna

  Bilrutorna bör man tvätta ofta, både ut- och insidan. Smutsiga rutor ger sämre sikt och kan dölja repor och sprickor som också försämrar sikten. Ha dessutom inte massa saker hängande ovanför instrumentbrädan då detta skymmer ännu mer.

  Tvättning

  När man tvättar bilen bör man inte använda sig av saker som diskmedel då dessa gör rent men även tar bort vaxet som skyddar lacken från skador och missfärgningar. Tvätta istället med ett riktigt biltvättmedel.

  Motorolja

  Motoroljan är en väldigt viktigt beståndsdel i motorn och bör kontrolleras ofta och fyllas på vid behov. Kontrollera detta genom att dra ut och rengöra mätstickan, stoppa tillbaka och dra ut igen för att tydligt se nivån och om den är under det rekommenderade. Använd det som rekommenderas av biltillverkaren och köp olja med hög kvalité.

  Interiören

  Överdragsklädsel är praktiskt då den kan tas av och tvättas separat, annan interiör kan kräva speciellt skumtvättmedel för att rengöras på bästa sätt. Golv mattor hjälper till att samla upp skräp och kan enkelt skakas av och sköljas. Resten av golvet bör dammsugas för grundligt rengöring.

  Rökning

  Man behöver knappast rekommendera folk att undvika att röka i bilen, det är ju något som säger sig själv. Inte nog med att det börjar lukta illa i bilen, nikotinet kommer dessutom lägga sig som en hinna över allt på insidan om man röker där. För att bli av med röklukt, eller annan doft för den delen, kan man följa Bosse Bildoktorns tips.

  Vaxning

  Vaxning är det helt klart bästa sättet att skydda lacken på bilen, tyvärr är det många som helt och hållet struntar i detta varpå lacken blir lidande. Detta kommer även att ge en glänsande vacker bil. Att vaxa bilen är något man rekommenderas göra två gånger om året. Tillvägagångssätt kan man hitta här.