Umeatrafikskola.se http://umeatrafikskola.se Trafikskolor i Umeå Tue, 01 Feb 2022 11:11:35 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Ålder för rätt körkort http://umeatrafikskola.se/alder-for-ratt-korkort/ Fri, 07 Dec 2018 09:13:41 +0000 http://umeatrafikskola.se/?p=196 När man kommit upp i en viss ålder så börjar intresset för körkort att öka. Upp till dess man är 15 år så har man kanske sett upp till syskon och andra som är äldre och som fått sitt körkort.Det är alltid bra att ha bra förebilder och de man kan rådfråga angående om körkortsfrågor och hur man bäst Det är alltid bra att ha bra förebilder och de man kan rådfråga angående om körkortsfrågor och hur man bäst fixar med sin moppe. Även om man inte har åldern inne för att ta sitt körkort så kan man skaffa sig en moped. Du får ju dock inte köra den förrän du har ditt körkort i handen.Du kan däremot hålla på och fixa till den så den är som du vill ha den den dagen du tagit ditt moppekort. Har du ett äldre syskon som redan gjort denna resa med att skaffa sig moppe och hållit på och skruva i den så kan du med fördel fråga denne om hjälp. Du kanske även har föräldrar som kan hjälpa till om det skulle behövas. Det kan vara tillfredsställande att ha fixat sin moped själv.

]]>
Fixa med mopeden själv http://umeatrafikskola.se/fixa-med-mopeden-sjalv/ Mon, 12 Nov 2018 09:16:18 +0000 http://umeatrafikskola.se/?p=189 Har man skaffat sig moped och tagit körkort för denna så kan det bli så att man får fixa med mopeden själv. Det beror också på hur pass gammal moped som man köpt sig. Helt klart att en äldre modell kan krångla mer än en ny. Även om nya mopeder och måste skötas om och servas.

Fixa med din moped själv

Det kan följa med en viss garanti när du köper en moped av en handlare. Köper du en moped privat så finns det inte samma garantier som hos handlare. Skulle något hända med din moped så kan det vara en fördel att du själv kan fixa med den. Reservdelar och annat kan du hitta hos cykelkraft.se där du kan göra din beställning på de delar som du är i behov av för att få din moped att fungera. Ta för vana att kolla så belysning både fram och bak fungerar tillfredsställande.

Besiktiga din moped

Vanligtvis så behöver du inte besiktiga din moped som man gör med en bil. Och om du sköter om din moped så att allt fungerar som det ska så kommer det inte att vara några större problem. Skulle du däremot bli stoppad och få körförbud på din moped så måste du åtgärda och göra en besiktning. Det finna mer information på besikta.se där man också kan boka tid för besiktning. För att vara på den säkra sidan tipsar de om att besiktiga din moped vart annat år.

]]>
Fixa med bilen själv http://umeatrafikskola.se/fixa-med-bilen-sjalv/ Mon, 12 Dec 2016 08:59:11 +0000 http://umeatrafikskola.se/?p=174 Vissa av oss med bil klarar detta att skruva och fixa med bilen själv medans andra har ingen aning om hur man ska göra utan får lämna in bilen på verkstad varje gång det måste åtgärdas något. change-oilAtt har förmånen att kunna hålla på med sin egen bil har många fördelar, det spara en del pengar då man slipper lämna in och betala för verkstadskostnader. Man kanske kan upptäcka fel på bilen innan det händer något allvarligt och kan åtgärda problemet innan det blir ett jättestort problem. Det är idag enkelt att handla reservdelar på nätet, kolla in Mekster som säljer allt från motorolja till styrväxlar.Det är ju inte varje dag man behöver byta ut reservdelar på bilen utan det som oftast görs är ju vanlig service och det är en del att tänka på när man servar sin bil. Motormännens Riksförbund ger bra råd och tips oavsett om du är lekman på området bilmek eller om du är jätteduktig på att skruva i din bil. Att byta olja och fixa annat smått och gott kan i princip de flesta göra själva och om du är osäker så be någon om hjälp de första gångerna så att du lär dig.Har man en något äldre bil och nybilsservicen har gått ut så kan det vara värt att fixa servicen på bilen själv. Det är oftast inga stora problem med att fixa det själv utan efter några gånger så fixar man detta galant. Teknikens Värld skriver i en artikel om detta som kan vara värt att läsa.

]]>
Just tagit körkortet – bra att veta http://umeatrafikskola.se/just-tagit-korkortet-bra-att-veta/ Fri, 20 May 2016 13:18:18 +0000 http://umeatrafikskola.se/?p=162 Med ett brännhett nytt körkort i plånboken, infinner sig känslan av frihet, då man kan sätta sig ensam i en bil och köra i stort sett vart man vill.Woman in carDe första två åren har du dock körkortet på prov, en så kallad prövotid. Om du av någon anledning tappar ditt körkort under denna tid så måste förarprovet göras igen för att få tillbaka kortet. Skulle du under prövotiden utöka ditt kort med till exempel BE- behörighet eller C- behörighet så förläng inte prövotiden.Även om du känner dig fullärd när du fått ditt körkort, så är det bra att underhålla dina kunskaper och att köra bil är bästa sättet. Kör i städer med mycket trafik och enkelriktat, utsätt dig för situationer där du behöver vara skarp och lugn. Åk på långtur och njut av din nyvunna frihet.Ta för vana att kolla runt på din bil och se om det finns bra med luft i alla däck och att däckmönstret är ok. Kolla att du har spolarvättska, speciellt på vintertid då blött kan skvätta upp på rutan av till exempel is och salt, som bildar en vit hinna på rutan. Och kolla oljan regelbundet, då bilen blir obrukbar utan och det blir dyra reparationskostnader.

]]>
Grundläggande bilvård http://umeatrafikskola.se/grundlaggande-bilvard/ Thu, 07 Apr 2016 13:47:37 +0000 http://umeatrafikskola.se/?p=151 Alla som är ny bilägare behöver ha koll på lite grundläggande bilvård så att bilen hålls i gott skick så länge som möjligt. Här kommer några tips alla bör följa:bil_313805915

Rutorna

Bilrutorna bör man tvätta ofta, både ut- och insidan. Smutsiga rutor ger sämre sikt och kan dölja repor och sprickor som också försämrar sikten. Ha dessutom inte massa saker hängande ovanför instrumentbrädan då detta skymmer ännu mer.

Tvättning

När man tvättar bilen bör man inte använda sig av saker som diskmedel då dessa gör rent men även tar bort vaxet som skyddar lacken från skador och missfärgningar. Tvätta istället med ett riktigt biltvättmedel.

Motorolja

Motoroljan är en väldigt viktigt beståndsdel i motorn och bör kontrolleras ofta och fyllas på vid behov. Kontrollera detta genom att dra ut och rengöra mätstickan, stoppa tillbaka och dra ut igen för att tydligt se nivån och om den är under det rekommenderade. Använd det som rekommenderas av biltillverkaren och köp olja med hög kvalité.

Interiören

Överdragsklädsel är praktiskt då den kan tas av och tvättas separat, annan interiör kan kräva speciellt skumtvättmedel för att rengöras på bästa sätt. Golv mattor hjälper till att samla upp skräp och kan enkelt skakas av och sköljas. Resten av golvet bör dammsugas för grundligt rengöring.

Rökning

Man behöver knappast rekommendera folk att undvika att röka i bilen, det är ju något som säger sig själv. Inte nog med att det börjar lukta illa i bilen, nikotinet kommer dessutom lägga sig som en hinna över allt på insidan om man röker där. För att bli av med röklukt, eller annan doft för den delen, kan man följa Bosse Bildoktorns tips.

Vaxning

Vaxning är det helt klart bästa sättet att skydda lacken på bilen, tyvärr är det många som helt och hållet struntar i detta varpå lacken blir lidande. Detta kommer även att ge en glänsande vacker bil. Att vaxa bilen är något man rekommenderas göra två gånger om året. Tillvägagångssätt kan man hitta här.

]]>
Tips när man ska skaffa körkort http://umeatrafikskola.se/tips-nar-man-ska-skaffa-korkort/ Mon, 14 Mar 2016 13:15:02 +0000 http://umeatrafikskola.se/?p=136 För många är B-körkortet synonymt med frihet och vuxenlivet. Att få köra bil är inte bara roligt, det kan också vara viktigt för att söka jobb. 

Övningsköra hemma

Det är fullt tillåtet att göra all övningskörning hemma och helt enkelt boka in en uppkörnings hos Transportverket när man känner sig redo.Dock behöver man en legitim person att övningsköra med. Personen måste vara 24 år eller äldre, ha haft körkortet minst fem år och vara ostraffad. Han eller hon måste även ta en handledarkurs via en trafikskola och få ett intyg som gör det lagligt att övningsköra med någon utan körkort.Att övningsköra hemma kan kännas tryggare och är så klart billigare än att betala för körlektioner i flera veckor. Men det finns också en risk att man lär sig fel saker och att ens handledare missar att lära ut viktiga delar. Därför borde man boka in åtminstone en övningskörning innan uppkörningen där en professionell handläggare kan berätta om man är redo för uppkörningen eller inte.

Kortet

Många våndas över sina dåliga kort på körkortet. Är man nervös och vill ha en bra bild på körkortet, tar man kortet i god tid innan uppkörningen. Det finns flera butiker i landet där man kan ta körkortsfoto som kan användas till alla ID-handlingar.Vill man ha det ”perfekta” kortet har man chansen att ta om bilden till dess att man är nöjd. Gör man det via polisstationen efter uppkörningen har man bara en eller två chanser på sig innan det är dags för nästa person att kliva in i båset.Sedan ska man också vara medveten om att när man tar B-körkortet får man även tillåtelse att köra en del fordon under B-benämningen. Det betyder att man automatiskt får tillstånd att köra klass I och klass II-mopeder, traktorer och lätt lastbil.

]]>
Rätt behörighet – fler jobb http://umeatrafikskola.se/ratt-behorighet-fler-jobb/ Mon, 08 Feb 2016 10:16:28 +0000 http://umeatrafikskola.se/?p=130 Att ta ett körkort handlar inte bara om friheten och att ”bli vuxen”, som många tror. Det handlar också om att göra sig lite mer attraktiv på arbetsmarknaden. driving licensePå sajten Fordonskurser.se kan du läsa om olika körkort och vad som krävs för att ta dem. Där hittar du länkar till utbildningar till det körkort som intresserar dig. Nedan förklarar vi lite närmare varför körkorten är bra att ha när man söker jobb.

Bil

Yngre människor har redan gjort koppling att körkort = fler chanser till jobb, enligt DN.se.Om du tar körkortet för bil kan du söka många jobb som innebär resande. Hemtjänsten är ett populärt jobb där man helst ska ha körkort eftersom man inte alltid kan åka två och två.Försäljare ska gärna ha körkort och tillgång till egen bil. Om du inte har en egen bil, men kan skaffa en för rätt jobb, skriv med det i ansökan för att visa hur angelägen du är att jobba för det företaget.Att köra bil behöver inte ens ha med jobbet i sig att göra. Du har friheten att söka jobb som ligger längre från hemmet, såvida du är villig att pendla. Tar man ett nattskift i Umeå är det inte alltid man kan passa in tåg och bussar på rätt tider, men med bil vet du att du alltid kan komma till jobbet på angiven tid.

Truckkort

Vill du fylla ut din CV och kunna söka flera olika jobb inom olika segment? Varför inte prova att ta truckkortet. Som arbetslös kan man till och med få utbildningen betald av Arbetsförmedlingen om man kan motivera varför det skulle passa dig.Truckkortet är viktigt och meriterande när man söka jobb inom industri och lagerarbete. Kan du hantera en truck kan du göra flera arbetsuppgifter och visar på att du intresserad av branschen, inte bara söker jobb för att få A-kassa.

Motor- och röjsågar

Nuförtiden ska man faktiskt ha körkort för att få hantera motorsågar och röjverktyg i arbetet. Det är en bra säkerhetsåtgärd eftersom risken att skada sig är väldigt hög, speciellt när man arbetar inom skogsbruket. Arbetet.se berättar att så sent som 2012 var skogsbruket fortfarande klassat som en olycksdrabbad bransch. Och det är inte allt som anmäls.Om du är sugen på att jobba ute i skogen eller hjälpa kommuner att röja parkområden och hålla kommunen fin, kan du ta motorsågskörkortet och därmed bli kvalificerad att hantera dessa kraftfulla verktyg.

]]>
Utländskt körkort http://umeatrafikskola.se/utlandskt-korkort/ Sun, 24 Jan 2016 09:17:15 +0000 http://umeatrafikskola.se/?p=143 Körkort som är utfärdade i andra länder är i vissa fall även giltiga i Sverige, men under de regler som gäller i Sverige. Exempelvis måste du ha fyllt 18 år för att ha tillstånd att köra bil. Har du redan ett svenskt körkort som är återkallat eller omhändertaget så är inte ditt utländska körkort giltigt i Sverigeshutterstock_320514482

Körkort från land inom EES

Om ditt körkort ät utfärdat i ett land som tillhör EES så gäller det i Sverige så länge det är giltigt i det land där det har utfärdats och att du inte har bytt ut det till ett svenskt körkort. Gäller även för den som är folkbokförd i Sverige. Med det här körkortet har du även tillstånd att vara handledare vid övningskörning, förutsatt att du uppfyller de krav som ställs. Körkort från EES-stat får bytas mot ett svenskt körkort om det är giltigt och du är permanent bosatt i Sverige.

Körkort från land utanför EES

Ett körkort utfärdat i land utanför EES måste för att gälla i Sverige vara giltigt i det land som utfärdade det och får inte ha bytts mot ett svenskt. Om du varit folkbokförd i Sverige i mer än ett år är körkortet inte giltigt. Körkort från stat utanför EES kan inte bytas mot ett svenskt, med undantag för Japan och Schweiz.

]]>
Byta till vinterdäck http://umeatrafikskola.se/byta-till-vinterdack/ Wed, 09 Dec 2015 14:12:41 +0000 http://umeatrafikskola.se/?p=121 Som bilägare behöver du följa vissa regler – inte bara i trafiken. Du ska exempelvis byta däck varje år. Det första du behöver veta är att bytet till vinterdäck ska ske 1 december, och att de behöver sitta kvar till 31 mars vid vinterväglag. Eftersom vinterdäck sliter på vägarna vill Transportstyrelsen inte att bilägare använder sina vinterdäck i onödan. Du väljer själv om du vill ha dubbade eller odubbade vinterdäck. Dock gäller lite olika datum för dubbade och odubbade vinterdäck.shutterstock_271586231Du kan enkelt köpa vinterdäck med och utan dubbar direkt på nätet. Här hittar du ett stort utbud av däck och det är bekvämt att handla online då du snabbt kan jämföra priser. För att enkelt hitta däck som passar till just din bilmodell kan du skriva vilken dimension på däcken du letar efter.När du väl hittat bra däck till bilen behöver du kolla att mönsterdjupet stämmer. Enligt Transporstyrelsen ska mönsterdjupet vara minst tre millimeter. Eftersom däcken slits med tiden gäller det att alltid kolla mönsterdjupet när du byter däcken.

Så här gör du:

För att byta däcken själv behöver du ha:

    • Fälgkors eller fälgnyckel
    • Kopparpasta och pensel
    • Domkraft
    • Stålborste

Parkera din bil där marken är plan. Dra åt handbromsen ordentligt och ta av eventuella navkapslar. Lossa sedan alla bultar som sitter i hjulen. Du ska inte ta loss dem helt och hållet. Nu är det dags att höja upp bilen med hjälp av domkraften. I instruktionsboken kan du se exakt vart du ska sätta domkraften. Pumpa sedan upp bilen till lagom höjd. Nu tar du av bultarna helt och hållet och tar loss däcken. Märk upp vilket däck som är vilket. Nu använder du din stålborste där bultarna satt. Sätt fast den nya däcket och ta en av bultarna. Du ska pensla på lite kopparpasta på bulten och fästa dem diagonalt för att sedan skruva fast bultarna ordentligt. Det sista du gör när däcken är på plats är att kolla lufttrycket i däcken.

]]>
Viktigt att veta om kör och ID-kort http://umeatrafikskola.se/viktigt-att-veta-om-kor-och-id-kort/ Tue, 22 Sep 2015 11:28:55 +0000 http://umeatrafikskola.se/?p=114 Körkort är för de allra flesta en viktig del av vardagen, men knappast något som man tänker på speciellt ofta. I denna artikeln har vi sammanställt allt du behöver veta om körkort och dess hantering.

Giltighet

Körkort delas idag in i två olika grupper med varierande giltighetstid. I den ena gruppen som innehåller de grundläggande körkortstyperna, alltså AM, A1, A2, A, B eller BE så krävs det att körkortet förnyas var tionde år. Vid förnyelsen så krävs det inget annat än att än att man fyller i en blankett som man sedan skickar in till trafikverket tillsammans med en bild. Mer om bild kan du läsa nedan.Den andra gruppen är mer avancerade körkort som har högre krav. Dessa har förutom hälften så lång giltighetstid även kravet att varje förnyelse även involverar en kontroll av hälsan. För alla de som är under 45 år så räcker det med en hälsodeklaration samt ett synintyg. För de som är över 45 så krävs det istället att man skickar in ett läkarintyg.Kom ihåg att ansökan om att förnya körkortet måste skickas in i god tid innan ditt nuvarande körkort går ut så att du skall hinna få det nya i tid.

Stulet eller borttappat

En annan anledning till att man kan behöva ett nytt körkort är att det har blivit stulet eller borttappat. I dessa fallen så måste för det första anmäla detta till transportstyrelsen så att de kan blockera körtkortet. Man bör även anmäla detta till polisen.

Ta bild

Som vi nämnde tidigare så måste man med sin körkortförnyelse skicka med en bild. En möjlighet är att göra detta på något av trafikverkets förarprovskontor. Det krävs inte att man bokar tid men man måste komma i alla fall en halvtimme innan kontoret stänger då det ibland kan vara väldigt fullt. Trafikverket tar ut en avgift för denna fotograferingen som stor på deras sida.Det andra alternativet är att vända sig till någon annan som kan ta bilder till ID-kort. Fördelen med detta är att det dels kan gå lite snabbare men även att man faktiskt kan få både fysiska och digitala kopior. Dessa kan sedan användas i andra ansökningar av till exempel visum. Detta är inte något man får om man fotograferar sig på något av trafikverkets kontor. 

]]>