Trafikskolor i Umeå
RSS icon Home icon
 • Bilservice – många saker att tänka på

  Posted on mars 6th, 2014 rnn.yqe. No comments

  Om du har varit bilägare i mer än ett par år så är du förmodligen bekant med de många problem och komplikationer som kan uppstå när det gäller alltifrån motor till chassi och bromssystem.

  Många saker är minst sagt komplicerade om man inte har förkunskaperna och dyker problem upp så är det många som omedelbart hör av sig till de många bilverkstäder runtom i landet. Det går dock att åtgärda många saker på egen hand. Först och främst måste man vara säker på orsaken till problemet. Ofta handlar det om att byta ut en befintlig reservdel och ersätta den med en ny.

  Fixa med bilen

  Alltifrån kamrem till däck behöver underhåll

  Flera saker kan komma att behöva bilservice och underhåll om det vill sig illa. Många bilars kamaxlar drivs av kamrem. Skulle kamremmen komma i kläm kan det orsaka att motorn kollapsar. Det går alldeles utmärkt att byta kamremmen på egen hand om man införskaffar den specifika reservdelen via nätet.

  Motoroljan och oljefiltret måste ibland bytas ut. För många är detta ett svårt ingrepp som är mycket enkelt åtgärdat om man lär sig grunderna via en gör-det-själv manual på nätet. Har man haft motoroljan i motorn en längre tid bör den bytas ut då resultatet kan bli motorslitage och överhettning.

  Tändstiftet är det som tänder bränslet uppblandat med luft och skiljer mellan olika bilmodeller. Vissa bilar har en automatisk inställning för byte av tändstift efter ett visst antal körda mil. Operationen att byta tändstift är inte speciellt komplicerad och reservdelen hittar du snabbt på nätet.

  Det är lag på vinterdäck mellan 1 december och 31 mars. Du har dock tillåtelse att använda vinterdäck mellan 1 oktober och 20 april. Att byta däck kräver i regel inte professionell bilservice om du vet hur man med verktyg som fälgkors, domkraft och skruvmejsel hanterar bytet. Det klokaste är du besöker en verkstad där du kan hissa upp bilen och byta däcken på egen hand.